Selamlar! Herkesin sırt çantası ve içindekiler hayatımızdaki öncelikler gibi farklılık gösterebilir; lakin bazı temel şeyler de çok farklılık olmuyor. Mesela siz benim gibi iki kilo kahveyle yola çıkmayabilirsiniz; ama illa ki t-shirt alacaksınız yanınıza.
Ben ilk sırt çantalı yolculuğumda Güney Amerika’ya gittim. Ne kadar süre gezeceğimi de bilmiyordum üstelik. En fazla üç ay yapabilirim diye düşündüğüm seyahatim altı aya kadar uzadı. Bir yere gitmeden önce yapılan hazırlık da başka güzeldir. O çantaya her bir parça eşya koyduğunuzda daha da heyecanlanır, gideceğiniz yere biraz daha yaklaşırsınız. Hayatınızda ilk kez çakı alırsınız ve bu çakıyı sadece tirbuşonu ve bıçağını yemekler için kullanırım diye kendinize iyi dileklerde bulunursunuz. Tüm o hazırlıklar bittikten sonra hayallerinizi ve umutlarınızı da çantanıza koyar, çıkarsınız yola.
Hadi o zaman başlayalım!
- Pasaport , vizeleriniz ve fotokopileri: Pasaportunuzu su geçirmez bir poşette taşıyın. Sırılsıklam bir pasaport bazen işinizi görmeyebilir. Güney Amerika’da neredeyse hiçbir ülke vize istemiyor.
- Seyahat Sigortası:Olmaz olmaz demeyin, seyahat sigortası önemli.
- Kredi kartı, banka kartlarınız, ehliyet: Banka hesaplarınız için internet bankacılığı kullanmak iyi olur. Benim iki banka kartım yanımdaydı. Bir kartımı yolda kaybedince oradaki paramı diğer hesabıma aktardım internet üzerinden çok iyi oldu. Ehliyet için de; araba ya da motosiklet kiralamak isteyebilirsiniz.
- Aşı karnesi : Gitmeden önce yaptırmanız gereken aşılar için Sağlık Bakanlığı’nın Seyahat Sağlığı sayfasında istediğiniz bilgiler mevcut. Bir google.
- Vesikalık resim: Yolda vize almanız gerekirse işinizi görür.
- Sırt Çantası: Bu işte yeniyseniz, ilk kez sırt çantasıyla gezecekseniz benim gibi internette saatlerce dolaşır en çok hangi çantayla rahat edeceğinizi bulmaya çalışırsınız. Benim tavsiyem 50-60 litreden fazla sırt çantasıyla yola çıkmamanız. Sırt çantasının kendi hafifliği de çok önemli. Ben tekerlekli bir sırt çantası tercih ettim. Bu nedenle çantanın kendi ağırlığı üç kiloya yakındı ki; çok akıllıca bir seçim değil. Tekerlekleri olduğu için bir çok yerde sürükleme şansım oldu; ama ormanda çölde kaldığım günlerde sırtımda taşıdım; kolay değildi. Çantamın ağırlığı 15 kilodan fazlaydı ki bu da yanlış. Çantanız 10-15 kilodan fazla olmasın. Tekerlekli olması avantaj ama Türkiye’de tekerlekli sırt çantasının taşıma ve bel kısmının rahat olan modellerini bulmak çok zor. Hem hafif, hem belinize güzel oturan, taşıma kısımları rahat, üstüne bir de tekerlikliyse kaçırmayın derim. Çantanın su geçirmez ya da yağmurluklu olması da önemli. Yağmur geliyorum demez bazen, eşyalarınızla birlikte sırılsıklam olursunuz. Olsun o da romantik derseniz başka:)
- Küçük sırt çantası: 20-30 litrelik günlük kullanacağız bir sırt çantası. Sırtında fermuarı olan bir tane bulursanız çok güvenli oluyor ( Çantanın sırtınıza gelen kısmında)
- Bel çantası : Para, pasaport taşımak için ideal.
- Bez çanta ve çıtçıtlı buzdolabı poşetleri: Bez çanta kadar kullanışlı bir şey yok; bazen plaj çantası bazen alışveriş çantası hatta kirli poşeti bile olabiliyor. Hem de hiç yer kaplamıyor. Yanımda beş-altı tane çıtçıtlı buzdolabı poşetleri vardı ve çok işimi gördü.
- Uyku tulumu:Hafif ve kullanışlı bir şey olsun. Uyku tulumuna vereceğiniz paraya üzülmeyin kat be kat sizi yolda mutlu edecektir. Ben kullanır mıyım ki diye almıştım, ama kamp kurmadığım halde soğuk hostel odalarında içinde sıcacık uyuduğum günlerde şükrettim aldığım güne. Soğukla arası iyi olmayan bir insan olarak ben kalp uyku tulumu.
- Çadır : Kamp kuracaksanız bir adet çadır. Bu konuda bilgili değilim ama benim tercihim basit ve kurulması kolay bir çadır olur.
- Ayakkabılar : Bir tane sağlam, hafif , mümkünse su geçirmez bir yürüyüş ayakkabısı (en iyi arkadaşınız olacak), bir sandalet, en hafifinden parmak arası bir terlik ve hafif bir babet alınabilir. Ayakkabılarınız yeni ve giyilmemiş olmasın, yolculuğa çıkmadan bir süre önce alıyorsanız gitmeden önce mümkün olduğunda kullanmaya çalışın ki; sonra yolda ayağınıza vurma gibi durumlar yaşamayın.
- İlaçlar: Ağrı kesici, kas gevşetici, vitamin, sinek kovucu ve dahası.
- Kıyafetler: Abartmayın. Bu konuda en çok abartabilecek insan benim. Ben abartmadım, siz de abartmayın. İhtiyacınız olacak kıyafetleri yazıyorum hemen; Bir adet en hafifinden su geçirmez mont, en hafifinden polar ceket , 3-4 t-shirt, 2 ince elbise( biri akşam dışarı çıkarken giymek için), bir tayt, şort olabilen pantalon, 2 bikini, kot çok ağırlık yapar ama ben vazgeçemedim aldım( pişman değilim), 2 penye eşofman, 1 şort ,1 külotlu çorap , 3-4 tane kısa çorap, iç çamaşırları. Benim yanımda deri ceketim vardı bir de. Sırt çantalı gezen biri için baya ağırlık ama çok seviyorum. Açıkçası ne kadar az kıyafet alırsanız o kadar iyi ve yolda iyi ki almamışım diyeceksiniz. Bu nedenle en sevdiğiniz ve en rahat ettiğiniz kıyafetlerinizi almanızı tavsiye ederim. Sevmediğiniz bir t-shirtle aylar geçirmek istemezsiniz.
- Havlular: Benim yanımda mikrofiber banyo ve yüz havlusu, bir de denizde- havuzda kullanmak için peştamel vardı. Doğru bir seçim yaptığımı düşünüyorum. Denizde kullandığın havluyu, banyo havlunuz yapmak istemezsiniz
- Kafa feneri: Dünyanın en kullanışlı ve gerekli şeylerinden bir tanesi. Bayılıyorum ben fenerlere ya!
- Seyahat yastığı: 34 saat otobüs yolculuğu yapan bir insan için ne büyük bir anlamı oluyor bilemezsin! Şişme seyahat yastığı yer tasarrufu açısından iyi olabilir. Benimki öyle değildi ama ben sırt çantama çıtçıtlamıştım. Sorun olmadı ve çok rahattı.
- Ufak ilk yardım çantası
- Mini dikiş seti: Ne zaman neyin söküleceğini, yırtılacağını bilemezsiniz. Çengelli iğneler de iş görüyor.
- Koli bandı :Her derde deva, kopan terliğinize , kırılan eşyalarınıza ve dahasına..
- Çakmak: Sigara içmiyor bile olsanız yanınızda taşımakta fayda var.
- Asma Kilit: Hostellerde kalırken dolabınızı kilitlemek için ihtiyacınız olacak.
- Priz çevirici adaptör
- Çok yönlü ufak çakı: Ben en çok tirbuşon ve yemek için bıçak kısmını kullandım. Kamp yapacaksanız daha önemli olabilir.
- Aksesuarlar: Bere, şapka, güneş gözlüğü,kulaklık, lastik ve tel tokalar, bir kaç tane hem boyunluk hem saç bandı yapabileceğiniz farklı şekillerde kullanılan bandanalar, ufak bir iki kolye, küpe hafif takılar alınabilir. Neden olmasın?
- Cibinlik: Sineklerden bulaşan hastalıklara karşı cibinlik taşıyarak korunabilirsiniz. Hiç değilse gece sineklerinden korunabilirsiniz. Çok ağırlık yapacağını sanmıyorum. Benim yanımda yoktu ama olsa iyi olabilirdi.
- Kozmetik ve Makyaj Malzemeleri: Minimal olmakta fayda var. En ufak kutulardan yanınıza alın. Bittikçe alırsınız yolda. Su geçirmez plastik bir sabah çantası yapın içine şampuan, sabun, tırnak makası, nemlendirici krem, diş macunu, diş fırçası, kulak çubuğu, belki ufak boy parfüm, minik boy tarak , ufak pudra ( saçlarınız kirliyken kuru şampuan görevi görüyor) koyabilirsiniz. En temel makyaj malzemeleri, kesinlikle abartmayın ihtiyacınız olmayacak. Çevrenizde size yargılayacak kimse olmayacak, hatta makyajsız yaşamaya bayılacaksınız. Güneş kremini de unutmamak lazım.
- Mini boy saç kurutma makinası: Sırt çantasıyla gezen biri için lükstür bu; ama kışın seyahat edecekseniz en ufağından yanınıza alın derim. Soğuk havalarda ağlarsınız sonra. Yaz dönemi seyahat edecekseniz hiç gerek yok.
- Su matarası ve termos; Ben ikisini de çok kullandım. Yolda muhakkak yanınızda su bulunsun. Su en çok ihtiyacınız olan şey. Su matarasını boş bırakmayın. Peru ve Bolivya’daki günlerimde bir şişe su, termos dolusu koka çayımla dolaştım hep. Pişman mıyım? Asla . Yükseklikten etkilenmedim. Koka çayı ayrıca zindelik veriyor.
- Elektronik Eşyalar: Alabileceğimiz en hafif laptop, telefon ve kamera. Yedek piller, hafıza kartları ve şarj aletlerini unutmayın. Benim laptobum biraz ağırdı, taşımakta sıkıntı yaşadım. Laptop almak şart değil aslında ama ihtiyaç duyuyorsanız hafif bir şey almakta fayda var. Fotoğrafçı değilseniz kocaman fotoğraf makinaları almayın, daha kompakt ve ufak modelleri tercih edin. Belki go pro. Hırsızlık var, bunu da düşünün. Çok eşya, az özgürlük.
- Seyahat rehberi, kitap ve defter: Ben kindle götürdüm; ancak yanımda e-kitaplarını bulamadığım 1-2 kitap vardı. Bir de günlük tutmak için defter ve kalem. Kindle haritaları kullanmak için iyi değil ancak google maps o eksikliği kapattı.
- Hediyelik eşyalar: Bileklikler, nazar boncuklu anahtarlıklar olabilir. Hafif olması önemli.
Bunların yanında benim yanımda 2 kilo kadar Türk kahvesi ve cezve vardı. Her gittiğim yerde insanlara Türk kahvesi yapmaya çalıştım, tek başıma içtiğimi pek hatırlamıyorum. Ya fal baktım ya da onlara nasıl bakacağını gösterip fal baktırdım. Bir Perulu’dan kaç kere fal dinleyebilirim hayatımda? Cezvemi de en son hediye olarak bir arkadaşıma verdim.
Listeyi oldukça ayrıntılı yapmaya çalıştığım ama pek tabi unuttuğum şeyler ve size göre fazlalık olabilecek eşyalar olabilir. Ben bu listeyi hazırlarken bile tekrar yola çıksam da hazırlık yapsam diye heyecanlandım. Umarım işinize yaramıştır.
Sevgiler,
Ezgi